جزییات خبر

رئیس امور بازرسی فنی مجتمع گاز پارس جنوبی خبرداد:

انجام بیش از 3000 فعالیت بازرسی فنی در تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های سیزده‌گانه پارس جنوبی

انجام بیش از 3000 فعالیت بازرسی فنی در تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های سیزده‌گانه پارس جنوبی
(دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳) ۱۳:۳۱

رئیس امور بازرسی فنی مجتمع گاز پارس جنوبی از انجام بیش از 3 هزار فعالیت بازرسی فنی در عملیات تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های یکم تا سیزدهم مجتمع گاز پارس جنوبی خبر داد.


به گزارش روابط عمومی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی؛ علیرضا برزگر، به انتخاب موارد مهم بازرسی فنی در عملیات تعمیرات اساسی سال جاری با توجه به شرایط خاص تولید در شرایط ناترازی انرژی بخصوص تأمین سوخت موردنیاز نیروگاه‌ها اشاره نمود و عنوان داشت: حجم فعالیت‌های بازرسی فنی در پالایشگاه‌های مجتمع گاز پارس جنوبی در عملیات تعمیرات اساسی سال 1403 در پالایشگاه اول تا سیزدهم مجتمع، بیش از 3000 مورد بوده که این مهم در سایه هم‌اندیشی و همدلی تمامی واحدها در سطح ستاد و پالایشگاه‌های مجتمع برابر با هدف‌گذاری‌های صورت گرفته با اندک انحراف محقق شده است.


وی ادامه داد: از منظر تعداد کل تجهیزات پالایشگاهی در مجتمع عظیم گاز پارس جنوبی، حدود 13.500 تجهیز ثابت پالایشی، 12 هزار شیر اطمینان 400 بالابر و بالغ بر 1000 کوپن پایش بازرسی فنی در پالایشگاه‌های سیزده‌گانه مجتمع قرار دارد که این مهم نشان از ابعاد، مقیاس بزرگ و احجام بسیار بالای اقدام‌های بازرسی فنی در مجتمع گاز پارس جنوبی بوده که از این منظر نیز بسیار کم‌نظیر است و در تعمیرات اساسی سال جاری بیش از 3 هزار تجهیز در پالایشگاه‌های سیزده‌گانه مورد بازرسی قرارگرفته‌ است.


برزگر همچنین با اشاره به فرآیندهای تأثیرگذار بازرسی فنی در مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: گستره فعالیت‌های بازرسی فنی در بخش‌های مکانیک، کنترل خوردگی، آزمایش‌های غیر مخرب و جوشکاری، کنترل کیفیت کالا، بازرسی برق و ابزار دقیق از فرآیندهای مهم و حیاتی در حوزه صیانت از تأسیسات، افزایش ضریب قابلیت اطمینان سرویس‌دهی و سرانجام پایداری تولید است.

رئیس امور بازرسی فنی مجتمع گاز پارس جنوبی در ادامه خاطرنشان کرد: در امور بازرسی فنی مجتمع گاز پارس جنوبی در سال 1403 با هدف تمرکززدایی در حوزه ستادی و انتزاع وظایف و اختیارات فعالیت‌های اجرایی به پالایشگاه‌ها و همچنین حذف پیمان یکپارچه با مصوبات هیئت مدیره اقدام گردید.

وی در خصوص نحوه زمان عملیات تعمیرات اساسی و انتخاب تجهیزات مورد نظر عنوان داشت: در این مجتمع با تشکیل شورای راهبری تعمیرات اساسی و جلسات مکرر با واحد های بالا دستی و پایین دستی و در نظر گرفتن حداقل زمان با حفظ قابلیت اطمینان عملکرد تجهیزات، بازه کلی تعمیرات اساسی برای هر پالایشگاه با رعایت همپوشانی تولید مشخص می گردد. ازجمله اقدامات صورت گرفته در این زمینه بهینه‌سازی دوره‌های بازرسی داخلی تجهیزات ثابت است.

رئیس امور بازرسی فنی مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: هرساله تلاش می‌شود تا انجام تعمیرات اساسی پالایشگاه‌ها بر اساس سیاست‌های بازرسی بر مبنای ریسک (RBI) و بازرسی بر اساس سیستم انتخابی (Sampling Inspection) با بهینه‌سازی و کاهش دوره عملیات تعمیرات اساسی با استفاده از روش‌های نو (با رویکرد تجمیع دستورکارها، هماهنگی بین بخشی و اجتناب از تعمیرات موقت) در پالایشگاه‌های مجتمع اجرایی گردد.

این مقام مسئول عنوان داشـت: با رویکرد بهینه‌سازی زمان تعمیرات اساسی، تعداد خرابی‌ها روند افزایشی نداشته که گواه آن شاخص اثربخشی بازرسی فنی بوده که به بالاتر از 99.3 درصد رسیده و تثبیت ‌شده است.

وی در این خصوص ادامه داد: عطف به جلسات شورای هماهنگی تعمیرات اساسی، تمرکز تعمیرات اساسی بر روی زمان موردنیاز درخواست کارهای بازرسی فنی، آیتم‌های ضروری بهره‌برداری و طرح‌های اصلاحی واحد مهندسی بوده و از افزایش زمان تعمیرات اساسی به دلایل درخواست کارهای دیگر جز در موارد استثنا، با هماهنگی و حمایت مدیریت ارشد مجتمع جلوگیری به‌عمل‌آمده است ‌و همچنین تأکید بر انجام بازرسی داخلی در بازه‌های غیر از تعمیرات اساسی و یا در صورت امکان اجرای بازرسی‌های حین سرویس یکی از خواسته‌های این امور بوده است.

به گفته‌ی برزگر؛ استفاده از روش‌های نوین در بازرسی فنی مجتمع گاز پارس جنوبی یکی از دستاوردهای مهم امور بازرسی فنی بوده است. به طور مثال: برای حصول اطمینان از سلامت کوره‌های واحد نم‌زدایی در اکثر پالایشگاه‌ها ازPhased Array همراه با متالوگرافی استفاده می شود که یکی از به‌روزترین و کارآمدترین روش ها برای بررسی عیوب احتمالی تیوب‌ها می‌باشد و همچنین جهت بازرسی خوردگی کف تعدادی از مخازن ذخیره از روش MFL استفاده شده است و نتایج حاصله تداوم تولید پایدار را با افزایش ضریب اطمینان قابلیت سرویس دهی میسر ساخته است.

برزگر افزود: با توجه به هزینه‌های قابل‌توجه ضخامت سنجی خطوط فرایندی، از تکنیک‌ دسترسی در ارتفاع Rope Access استفاده شده است. جهت پیشبرد فرایند ضخامت سنجی بر اساس استاندارد، در قالب یک دستورالعمل جدید، این فرآیند در یک پالایشگاه به صورت آزمایشی اجرا شده و در حال تعمیم به تمامی پالایشگاها بوده که یکی از اقدامات نوآورانه در صنعت نفت و گاز است.

(دوشنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۳) ۱۳:۳۱
ایمیل را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید